Kvinnor och klimat

När jag för halvannat år sedan bestämde mig för att ha en egen blogg så var det för att  jag sedan länge varit skribent på Klimatupplysningen, den blogg där vi som fruktar klimatpolitiken mer än ett varmare och skönare klimat på jorden delar våra tankar, men där kan jag bara skriva om klimat och klimatpolitik.

Jag kände bara att det finns ju annat att skriva om — kvinnor till exempel. Att jag kallat min blogg för OptimiSTEN beror på att jag tror på att det är kvinnorna, med alla sina brister och tillkortakommanden, som kommer att styra världen under större delen av innevarande århundrade.

Överallt i världen är det kvinnorna som utbildar sig. Allra mest påtagligt är detta i den fattigare delen av världen, men det gäller också bland invandrarna i den rika världen. De kvinnor som kommer till oss kommer ofta från länder där kvinnoförtrycket är utbrett. Deras chans att undkomma detta består i att utbilda sig.

För ett antal år sedan slog det mig att unga muslimska män har det inte lätt idag. De uppfostras som små prinsar av sina mödrar och när de växer upp och gifter sig förväntar de sig därför att bli behandlade som kungar! När de då inte blir det blir de frustrerade och vilsna. I bästa fall anpassar de sig, men om inte så blir det vissa familjeproblem.

När jag berättade om min oro för dessa unga män för en svensk kvinna så skrattade hon. Hennes son hade nämligen en tunisisk pappa som hade svårt att klara av att leva med en självständig svensk kvinna, så han skiljde sig och gifte om sig med en landsmaninna. Men, sa min väninna, hans nya hustru var från stan, så hon ville inte heller behandla honom som en kung.

Imorgon, den 2 februari 2019 har Liberalernas lokalförening i Uppsala ett årsmöte. Jag har till detta möte lämnat in två motioner. Den ena handlar om att föreningen under året, helst redan i vår, ska anordna ett öppet möte om kvinnornas situation i klansamhällen. Den motionen kommer förmodligen att tillstyrkas.

Den andra motionen handlar om att föreningen bör tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att studera det vetenskapliga underlaget för kommunens, och i förlängningen, Sveriges klimatpolitik. Styrelsen föreslår att den motionen avslås med hänvisning till att kommunen har ett ”klimatprotokoll”, se https://klimatprotokollet.uppsala.se/.

Jag förstår att man inte vågar tillsätta en sådan arbetsgrupp. Det kan vara riskabelt av två anledningar. Den första är att det blir allmänt känt. Den andra är ännu värre — tänk om en sådan arbetsgrupp kommer fram till att det inte finns något klimathot!

Jag hoppas kunna tala för min motion och kommer då att dels erbjuda mig att delta i en sådan arbetsgrupp, dels kommer jag att lova att den, om jag ingår, inte kommer att innehålla några andra klimatskeptiker. Jag kommer istället att be välkända forskare, som tydligt visat sitt stöd för behovet av en ”stark klimatpolitik” att ingå.

Vi får se om om jag får något som helst stöd för min motion.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: